Docenten

Docenten aan de opleiding:

De meeste docenten zijn uitgebreid geschoold bij het Center for Mindfulness in de Verenigde Staten.


Joke Hellemans

is klinisch psycholoog/psychotherapeut, en supervisor van de VGCt. Zij werkt bij UvA-Virenze, een Academisch behandelcentrum voor ouder en kind in Amsterdam, en geeft daar mindfulness-trainingen aan ouders en aan jongeren. Zij is verbonden als docent aan de RINO Noord Holland en geeft daar cursussen MBCT. Zie www.livingmindfulness.nl 


Ingrid van den Hout

(www.ingridvandenhout.nl) is bewegingswetenschapper en psychomotorisch therapeut. Nieuwsgierig naar de verbinding van lichaam en geest kwam zij op het pad van mindfulnessbeoefening en Vipassana. Zij heeft zich in MBSR en MBCT geschoold aan het Centre for Mindfulness in de Verenigde Staten en aan de universiteit van Bangor. Zij is gecertificeerd Breathworks-mindfulnesstrainer (bij chronische pijn en ziekte). Bij BosmanGGZ en in haar eigen praktijk begeleidt zij groepen MBSR, MBCT en Breathworks. Zij is in Nederland en buurlanden opleider en supervisor in deze drie mindfulnessmethodieken. In 2013 heeft zij haar opleiding tot supervisor afgerond


Johan Tinge

is een van de pioniers van de mindfulness (MBSR) in Nederland.Johan is andragoog en mindfulness (MBSR) trainer en opleider en supervisor en meditatieleraar in vipassana. Sinds 1981 beoefent hij vipassana meditatie. In 1996 kwam hij in aanraking met het werk van Jon Kabat-Zinn, de grondlegger van de MBSR. Inmiddels heeft Johan een jarenlange ervaring als mindfulnesstrainer en opleider. In de MBSR is hij opgeleid aan het CFM (Center for Mindfulness) aan de University of Massachusetts Medical Center, en was daar ook twee maanden intern en University of Bangor in Wales. 

Hij geeft vanaf 1998 MBSR trainingen en workshops MBSR aan organisaties in de gezondheidszorg en bedrijven. Sinds 2002 is hij als opleider verbonden aan het Duitse opleidingsinstituut ‘Institut für Achtsamkeit’ en werkt als opleider in meerdere Europese landen. Verder geeft Johan supervisie in MBSR en geeft hij meditatiesupervisies. Johan heeft in 2005 het Instituut voor Mindfulness (IvM) opgericht en is medeoprichter van de beroepsvereniging VMBN. 


Frits Koster

beoefent bijna 40 jaar vipassana-meditatie en leefde 6 jaar als monnik in kloosters in Z.O. Azië waar hij mediteerde en boeddhistische psychologie studeerde. Hij schreef diverse boeken (Asoka) en heeft jarenlange ervaring als retraitebegeleider. Hij voltooide de opleiding tot mindfulnesstrainer bij het Instituut voor Mindfulness en is als docent verbonden aan diverse opleidingsinstituten tot mindfulnesstrainer in Nederland en andere Europese landen. Hij heeft samen met zijn vrouw een eigen praktijk onder de naam Trainingsbureau Mildheid & Mindfulness, van waaruit hij meditatieretraites begeleidt in binnen- en buitenland. 

Frits volgde scholing in Compassion Focused Therapy en in Mindful Self-Compassion, Hij werkt als mindfulness- en compassietrainer bij het Centrum Integrale Psychiatrie (CIP), Lentis, Groningen en verzorgt daar trainingen voor cliënten en hulpverleners in de GGZ. Hij is geschoold als trainer in Interpersoonlijke Mindfulness en Mindfulness-Based Supervisie. 

Met Erik van den Brink heeft Frits de (zelf)compassietraining Mindfulness-Based Compassionate Living (MBCL) ontwikkeld, als een vervolgtraining op de MBSR/MBCT. Samen hebben Erik en Frits Compassievol leven (Boom, 2012 - herziene editie 2016) en het hulpboek Compassie in je leven (Boom, 2015 – herziene druk 2019) gepubliceerd. Deze boeken zijn uitgegeven in diverse talen en landen.

Zie www.fritskoster.nl en www.compassietraining.nl 


Aukje Rood

is docent Mindfulness yoga en begeleidt Vipassana meditatiegroepen in Breda. Zij werkt v.a. 1986 vanuit haar eigen praktijk en heeft 16 jaar een Stiltecentrum zowel praktisch als inhoudelijk mee vorm gegeven. Als docent yoga is zij verbonden aan diverse opleidingen voor mindfulnesstrainer. Zij geeft bijscholing- en verdiepingsworkshops en coacht trainers.


Wineke van Aken

is mindfulnesstrainer/coach en yogadocent met een achtergrond in het bedrijfsleven. Ze heeft 17 jaar gewerkt als marketing- en communicatieadviseur voor o.a. Randstad, Proctor & Gambel, Philips, Sanoma uitgevers en diverse overheidsinstellingen. Inmiddels geeft zij vanuit haar eigen praktijk mindfulnesstrainingen, coaching  en mindfulness met yoga-retraites in het buitenland en trainingen in het bedrijfsleven. In november verschijnt haar boek over ‘leven met gemak’ vanuit het mindfulnessgedachtengoed. Zie www.mettamind.nl 


Edel Maex

 is psychiater, zenleraar en een van de grondleggers van het werken met Mindfulness Training in de Lage Landen. Hij leidt al meerdere jaren een zengroep in Antwerpen.
Edel is vanaf het begin bij de IvM opleiding betrokken. Hij geeft geen les meer in de opleiding, maar is beschikbaar als supervisor en voor meditatiesupervisie.

Contact opnemen

Neem contact met ons op via ons contactformulier.

Instituut voor Mindfulness
Boslaan 8
9449 PS  Nooitgedacht

T: 0592 - 24 22 71

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van onze bij- en nascholingen.