Opleiding tot trainer MBSR/MBCT

Over de opleiding

De opleiding is gestart op 8 juni 2018. 

De volgende opleiding start op 22 maart 2019.

Aan de IvM-opleiding tot trainer MBSR/MBCT verdiepen de deelnemers zich grondig in de theorie en praktijk van mindfulness. Belangrijke oefeningen uit de MBSR en MBCT zoals de bodyscan, mindful yoga en het zitten in aandacht worden geïnstrueerd en geoefend. Deelnemers ontwikkelen hun vaardigheden in het begeleiden van de acht sessies van de training en de stiltedag, inclusief voor- en nagesprekken met cursisten. Tussen de workshops oefenen de deelnemers zelfstandig thuis, en met elkaar in intervisiegroepen.

In de tweede helft van de opleiding begeleidt iedere deelnemer, onder supervisie, een zelf georganiseerde MBSR of MBCT-training. De deelnemers worden vanuit de opleiding ondersteund en voorbereid op het geven van de 8-weekse training en het maken van eigen opnames/cd's met bodyscan, mindful yoga en de zitmeditatie. Tijdens de workshops is er gelegenheid voor reflectie op de thema's die de deelnemers bij het geven van hun training tegenkomen.
Het leren begeleiden van de 'inquiry' - de verdiepende dialoog met de cursisten over wat zij ervaren in de training - komt in meerdere workshops aan de orde.
De rol van de trainer zelf krijgt aandacht: Hoe zorgt een trainer goed voor zichzelf? En hoe verhoudt hij of zij zich op een goede, gezonde wijze tot de cursisten; tot hun vragen, emoties en problemen?Kenmerken van de opleiding

  • We werken met docenten van het eerste uur. De meeste docenten zijn opgeleid in de VS (MBSR), Engeland (MBCT) en Azië (meditatie).  

  • We zijn de eerste opleiding tot mindfulnesstrainer in Nederland en hebben als opleiding en opleiders een schat aan ervaring. 

  • We leiden op om het oorspronkelijke MBSR programma te geven. 

  • We zijn in 2005 de opleiding gestart na overleg met Kabat-Zinn en Saki Santorelli. 

  • We kiezen voor opleidingslocaties waar het goed toeven is en waar cursisten door omgeving, voeding en atmosfeer tot rust kunnen komen en kunnen leren. 

  • We kiezen bewust voor opleidingsblokken van 2 en 3 dagen. In meerdaagse blokken wordt je ondergedompeld in het thema van de workshop en is het makkelijker om je ervaring te verdiepen. 

  • We kiezen voor ruime tijd tussen de opleidingsblokken. Zo is er tijd voor je leven en je werk, en is er meer gelegenheid om door beoefening en studie de oefeningen en de training meer te belichamen.

  • Tussen elk opleidingsblok tref je collega's uit de opleiding in een intervisiegroep. Voor de intervisie krijg je gerichte opdrachten om je vaardigheden in het begeleiden van de oefeningen en de inquiry te verdiepen.

  •  In de tweede helft van de opleiding geef je onder supervisie een 8-weekse training in MBSR of MBCT.


Deelname

Mocht  je voor aanvang van de opleiding (grotendeels) aan de criteria kunnen voldoen en wil je meedoen met de opleiding, stuur dan het aanmeldformulier ingevuld en ondertekend naar het Instituut. 

Vervolgens word je uitgenodigd voor een persoonlijk kennismakingsgesprek met Johan Tinge, organisator van de opleiding.

Voor meer informatie en voor aanvraag van het informatiepakket kun je contact opnemen met Johan Tinge: 

Instituut voor Mindfulness
Boslaan 8
9449 PS  Nooitgedacht

T: 0592 – 24 22 71
E: info@instituutvoormindfulness.nl

Contact opnemen

Neem contact met ons op via ons contactformulier.

Instituut voor Mindfulness
Boslaan 8
9449 PS  Nooitgedacht

T: 0592 - 24 22 71

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van onze bij- en nascholingen.