Gastdocenten


Erik van den Brink

Erik was als psychiater-psychotherapeut onder meer betrokken bij het Centrum Integrale Psychiatrie (Lentis, Groningen) en Het Behouden Huys (psycho-oncologisch centrum, Haren). Hij ontwikkelde zich tot mindfulnesstrainer op basis van jarenlange meditatie-ervaring en scholing bij internationaal vooraanstaande docenten. Hij pionierde uitgebreid met mindfulness-based en compassiegericht werken in de ggz om ons zelfhelend vermogen aan te spreken. Samen met Frits Koster ontwikkelde hij de training Mindfulness-Based Compassionate Living (MBCL), een vervolgtraining op MBSR/MBCT. Bij Boom Uitgevers Amsterdam verschenen hun boeken Compassievol leven (voor professionals, 2016) en Compassie in je leven (voor breed publiek, 2019). Erik werkt zelfstandig vanuit MBCL Trainingen en is gastdocent en supervisor in binnen- en buitenland bij mindfulnessinstituten en gezondheidsorganisaties. 

www.mbcl.nl


Maria van Balen

Maria voltooide de opleiding tot mindfulnesstrainer bij het Instituut voor Mindfulness in 2008 en is als docent verbonden (geweest) aan diverse opleidingsinstituten tot mindfulnesstrainer in Europa. Sinds 2008 geeft ze mindfulnesstrainingen aan mensen met kanker en heeft daarin veel ervaring in het mindful leren omgaan met angst opgedaan. Zij heeft haar eigen praktijk als Gestalttherapeut en reïntegratiecoach voor mensen met kanker, en ze geeft jaartrainingen bij de Baak voor mensen in hogere managementfuncties. Maria is sinds 2006 verbonden aan de Diamond Approach en sinds 2021 is ze teacher van de Diamond Approach.

www.aandachtvoordekern.nl 


Joost van den Heuvel Rijnders

Joost begon in 1995 met het beoefenen van vipassana (inzicht) meditatie. Hij deed vele retraites in Nederland en na zijn studie verbleef hij meer dan drie jaar in meditatiekloosters in Birma en Nepal. Sinds 2005 begeleidt hij retraites en studiebijeenkomsten. Hij is mede-oprichter van de Stichting Inzichtmeditatie Twente (SIT) en begeleidt hier wekelijkse meditatieavonden. Tevens is hij mede-oprichter van het online meditatieplatform 30NOW en is hij verbonden aan de Dhammaverdiepingscursus en verschillende mindfulness opleidingsinstituten in Nederland en België. Joost is hiernaast auteur van ‘Terug naar de markt. Boeddhisme in het dagelijks leven’ en ‘Terug naar het hart. Compassie in het dagelijks leven.' Als retraitebegeleider is hij aangesloten bij vipassana.nu

www.joost-meditatie.nl


Eveline Brandt

Eveline (1968) geeft met hart en ziel MBSR-/ mindfulnesstrainingen in haar eigen Centrum voor Mindfulness Leiden. In 2010 is zij opgeleid aan het IvM en sindsdien heeft zij ook meerdere nascholingen gedaan op het gebied van (zelf)compassie en boeddhisme. In haar Leidse mindfulnesscentrum geeft zij dan ook de cursus Mindfulness en Zelfcompassie, de Basiscursus Boeddhisme en individuele begeleiding / coaching.

Hiernaast schrijft Eveline – voorheen werkzaam als dagbladjournalist - regelmatig over mindfulness en meditatie, in tijdschriften als Psychologie Magazine en in haar twee eigen boeken. De meest recente verscheen in oktober 2021: ‘Terug naar het hart – compassie in het dagelijks leven’ (uitgeverij Milinda). Ook interviewde zij een aantal van de meest bekende internationale mindfulness-deskundigen, zoals grondlegger Jon Kabat-Zinn en psychiater Edel Maex.

www.centrumvoormindfulnessleiden.nl 


René Slikker

René is zenleraar, mindfulnesstrainer, mindfulnessdocent, psycholoog en fysiotherapeut en heeft ruime ervaring in de begeleiding van mensen. In zijn werk worden deze achtergronden gecombineerd tot een benadering met aandacht voor lichaam, gevoel, verstand en spiritualiteit. Hij is in zijn werkwijze erg geïnspireerd door het (zen)boeddhisme en de positieve psychologie.

Voor zijn mindfulnessopleiding volgde hij een retraite opleiding mindfulness voor professionals bij Jon Kabat-Zinn (Hof Oberlethe, 2005) en voltooide de trainersopleiding in 2008 bij het Instituut voor Mindfulness. Hij gaf les aan de mindfulnesstrainersopleiding van de Hogeschool Utrecht. Op dit moment heeft hij samen met zijn vrouw een meditatiecentrum gecombineerd met een praktijk voor boeddhistische psychologie. Mindfulness is voor René nog steeds een prachtige en krachtige weg om je hart te openen.

www.dezamenhof.nl 


Zohair Elabd

Zohair is mindfulnesstrainer MBSR/MBCT in Amsterdam en oprichter van ZoMindful. Na een carrière in het bedrijfsleven maakte hij een switch naar het onderwijs, waar hij zich bekwaamde in de didactiek. Ook was hij een periode gemeenteraadslid in Amsterdam. De ervaringen die hij opdeed in de verschillende bedrijfstakken neemt hij mee in zijn mindfulness trainerschap.

Naast Mindfulness Verdiepen & Mindful communiceren (MVMC) opleider, verzorgt Zohair de 8-weekse mindfulness training voor particulieren, in het onderwijs en bedrijfsleven. Daarnaast geeft hij vervolgtrainingen en retraites waarin de mindfulness vaardigheid verder verdiept en verbreed wordt, o.a. met mindful communiceren. Zohair is lid van de commissie diversiteit en inclusie bij de beroepsvereniging VMBN van waaruit hij bijdraagt aan het meer inclusief maken van mindfulness.

Buiten zijn werk als mindfulness trainer is Zohair werkzaam als projectleider en docent op het MBO waar hij een project leidt dat sociaal en duurzaam ondernemerschap bij jongeren stimuleert.

www.zomindful.nl 

Contact opnemen

Neem contact met ons op via ons contactformulier.

Instituut voor Mindfulness
Vlietsorgstraat 15
2012 JB  Haarlem

T: 023-5834349

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van onze bij- en nascholingen.