Opleiding

Opleiding


Module Inquiry

WI   1 april en 2 april 2023 

Meditatief gewaarzijn in de dialoog in MBSR en MBCT

Johan Tinge en Ingrid van den Hout verzorgen een workshopweekend van twee dagen over een belangrijk onderdeel van ons trainerschap: inquiry.  

Inquiry, ofwel de verdiepende dialoog in de mindfulnesstraining, kent een grote eenvoud. Toch kan het iets zijn waar we als trainer tegenop zien of tijdens het gesprek blokkeren. Inquiry gaat vooral over luisteren met het oor van het hart, zodanig luisteren en spreken dat onze gesprekspartners leren om diepgaand naar zichzelf te luisteren. Dit is een praktische workshop waarin volop gelegenheid is om in verschillende settingen met inquiry te oefenen.

Locatie: De Poort in Groesbeek (GE)

Download: Informatie-Workshop-Inquiry-2023.pdf
Download: Aanmeldformulier-Workshop-Inquiry-2023-.pdf

Module Chi Neng Qigong

CNQ   zaterdag 15 april 2023 

Meditatie in beweging & opmerkzaamheid voor het lichaam

Wat voel je eigenlijk van je lijf? Hoe bewust ben je je van sensaties, emoties, verkramping of verharding? Kun je je vriendelijk en wijs verhouden tot die gebieden in je lichaam die aandacht vragen? Als mindfulnesstrainer is het belangrijk om in goede verbinding met jezelf een groep te kunnen begeleiden. Je belichaamt wat je wilt overbrengen, zowel fysiek als mentaal.

Chi Neng Qigong Trainer Lilian Velthoen verzorgt een 1-daagse workshop voor mindfulnesstrainers, therapeuten en andere professionals die werken met mensenMindfulness en Qigong vullen elkaar op een natuurlijke manier aan. Qigong is meditatief, zacht en krachtig en maakt gebruik van herhalende, vaak staande bewegingen, die eenvoudig te leren zijn. Ze zijn goed te verbinden met de mindfulness­- en compassiebeoefening. De bewegingen ondersteunen een milde, vriendelijke en gezonde houding naar onze lichaam en geest.

Locatie: OOHM Landgoed in Vogelenzang (NH)

Download: Module-Chi-Neng-Qigong-2023_3.pdf
Download: Aanmeldformulier-Chi-Neng-Qigong-Nascholing_0.pdf

Mindfulness Verdiepen & Mindful Communiceren

MVMC   19-21 mei en 10-11 juni 2023 

VMBN GEACCREDITEERD - 52 punten

Wijs en compassievol communiceren kun je leren. In mei 2023 zal de opleiding Mindfulness Verdiepen & Mindful Communiceren (MVMC) voor de tweede keer bij ons instituut worden verzorgd. De MVMC-opleiding is ontwikkeld door Zohair Elabd in samenwerking met Frits Koster en Lidewij Severins. De opleiding kan gevolgd worden door mindfulnesstrainers en door professionals die werken met mensen en al vertrouwd zijn met de beoefening van mindfulness, vanuit persoonlijke behoefte en affiniteit met de thema’s.

Locatie: Landgoed OOHM in Vogelenzang (NH)

Download: Informatiepakket-Teacher-Training-MVMC-2023.pdf
Download: Aanmeldformulier-MVMC-TT-2023.pdf

Module Overdracht & Tegenoverdracht

OT   Zaterdag 24 en zondag 25 juni 2023

Maak voelbaar wat je op cognitief niveau wel weet

Een leerzame workshop met docente Rikkie Postema voor mindfulnesstrainers en andere professionals die werken met mensen. Overdracht komt met name voor binnen relaties waarin sprake is van hiërarchie zoals therapeut/cliënt, trainer/deelnemer, docent/leerling, ouder/kind. Binnen dergelijke relaties doen zich allerlei gevoelens voor van affectie en bewondering zijn, maar ook boosheid, weerstand en afhankelijkheid kan voorkomen. Het zijn gevoelens die ontstaan vanuit overdracht. Of de gevoelens nu positief of afwijzend zijn, ze zijn binnen een professionele samenhang een bron van vertroebeling. Dit kan vroeg of laat tot teleurstelling, misverstanden en zelfs vijandelijkheid leiden. De kern van deze nascholing bestaat uit het herkennen en erkennen van overdracht situaties van zowel jezelf als die van de ander. We kijken naar hoe je er als professional mee om kunt gaan en wanneer en hoe je met de betrokkene hierover in gesprek gaat. We ontrafelen overdrachtsgevoelens vanuit casuïstiek aan de hand van voorbeelden en vanuit de eigen ervaring. 

Locatie: De Poort in Groesbeek (GE)

Download: informatie-workshop-overdracht-en-tegenoverdra.pdf
Download: Aanmeldformulier-module-OT.pdf

Compassietraining Teacher Training

MBCL   26 juni t/m 1 juli 2023 

VMBN GEACCREDITEERD - Mindfulness-Based Compassionate Living - Nog 6 plekken

De MBCL Teacher Training (module 1 en 2) als een intensive, in één week, onder begeleiding van Erik van den Brink en Rhoda Schuling

MBCL is sinds mei 2022 officieel erkend door de VMBN (NL) en BAMBA (UK) als een Mindfulness-Based vervolgprogramma na MBSR, MBCT of gelijkwaardig mindfulness-based programma. 

Dit scholingsprogramma biedt mindfulnesstrainers en anderen die mindfulness-based werk doen de mogelijkheid kennis te maken met de opzet en de oefeningen van dit groepsgerichte trainingsprogramma en te leren werken met het curriculum en het zelf begeleiden van compassiegerichte oefeningen.

Locatie: De Poort in Groesbeek (GE)

Download: Infopakket-MBCL-Teacher-Training-2023_1.pdf
Download: Aanmeldformulier-MBCL-Teacher-Training-2023.pdf

Mindfulness Based Cognitieve Therapie

MBCT   september 2023 

GEACCREDITEERD FGzPt (22 punten) + VGCt (15 punten) 

Ben je nieuwsgierig naar wat MBCT nu echt zo revolutionair en werkzaam maakt? Naar de achterliggende theoretische basis? En wil je dit in een heerlijke omgeving ook zelf ervaren en met de theorie leren integreren?

Deze op meditatie gebaseerde methode is in 30 jaar ontwikkeld, eerst als preventie voor depressieve stoornissen, maar nu ook voor vele andere stressgerelateerde stoornissen.  De MBCT methode is onderbouwd door talloze onderzoeken, wereldwijd. Docenten van het eerste uur Ingrid van den Hout en Joke Hellemans geven een unieke en intensieve 3 daagse nascholing helemaal in het teken van de MBCT. Praktijk en theorie zijn geïntegreerd in de workshop. We onderzoeken de onderliggende mentale conditioneringen als oorzaak en in stand houdende factor bij depressie en andere stoornissen, en laten zien en ervaren hoe de MBCT hier een antwoord op geeft. 

Docenten: Joke Hellemans Ingrid van den Hout  
Meer info volgt! Je kunt je vooraanmelden .

MBCL Foundation Course

MBCL FC   12 t/m 15 oktober 2023

VMBN ACCREDITATIE AANGEVRAAGD - Module Compassievol Leven 

Van donderdag 12 oktober t/m zondag 15 oktober 2023 bieden Frits Koster en Jetty Heynekamp voor het eerst via ons instituut deze Workshop Mindfulness Based Compassionate Living (MBCL) aan. Compassie (of mededogen) is het vermogen sensitief te zijn bij pijn en lijden van onszelf en van anderen, en de bereidheid dit te verlichten en te voorkomen. 

Deze verdiepingsworkshop is vooral geschikt voor professionals en iedereen die al vertrouwd is met de beoefening van mindfulness en de eigen beoefening wil verdiepen. Daarnaast kan deelname een eerste stap zijn tot het zelf individueel of groepsmatig gaan werken met compassiegerichte methodieken. 

Locatie: Zusters van Denekamp in Denekamp (OV)

Download: Informatiepakket-Workshop-Compassie-in-je-Leve_1.pdf
Download: Aanmeldformulier-Workshop-Compassie-in-je-Leve.pdf

Module Edge States, Kantelpunten

Nascholing   28 t/m 29 oktober 2023

Voor Trainers in Mindfulness Based Compassionate Living (MBCL)

Van zaterdag 28 t/m zondag 29 oktober 2023 begeleidt Erik van den Brink een workshop van twee dagen waar de vijf ‘edge states’, kantelpunten of klifrand-toestanden centraal staan. Het gaat over vijf kwaliteiten die belangrijk zijn voor authentieke professionaliteit. Of je nu hulpverlener, coach, raadgever, leidinggevende of mindfulnesstrainer bent, ze zijn in alle gevallen relevant. Deze kwaliteiten blijken scherpe randen te hebben en kunnen nogal plotseling omslaan in hun tegendeel als we uit evenwicht raken. Als we stevig op de metaforische klifrand staan, dan staan we aan de gezonde kant en hebben we een weids uitzicht. Dat is ook nodig om ons beroep goed uit te oefenen. 

Locatie: OOHM Landgoed in Vogelenzang (NH)

Download: Informatie-Edge-States-MBCL-nascholing-2023_1.pdf
Download: Aanmeldformulier-Nascholing-Edge-States-2023_0.pdf

Module Interpersoonlijke Mindfulness

IPM   t/m 3 december 2023  

Van individuele naar interpersoonlijke mindfulnessbeoefening

Van vrijdag 1 t/m zondag 3 december 2023 begeleidt Frits Koster een workshop van drie dagen over Wijs en Compassievol Communiceren. 

Wanneer we communiceren met open, niet-oordelende aandacht, wijsheid en compassie, komt dit deelnemers en/of cliënten ten goede en kan dit tevens het werk als trainer en/of hulpverlener verlichten.

Locatie: De Poort in Groesbeek (GE)

Download: Informatie-Workshop-Interpersoonlijke-Mindfuln.pdf
Download: Aanmeldformulier-nascholing-IMP-2023-.pdf

Compassietraining Teacher Training

MBCL   8-10 januari en 12-14 februari 2024 

VMBN GEACCREDITEERD - Mindfulness-Based Compassionate Living

De MBCL Teacher Training (module 1 en 2) onder begeleiding van Frits Koster, Erik van den Brink en Annetje Brunner.  

MBCL is sinds mei 2022 officieel erkend door de VMBN (NL) en BAMBA (UK) als een Mindfulness-Based vervolgprogramma na MBSR, MBCT of gelijkwaardig mindfulness-based programma. 

Dit scholingsprogramma biedt mindfulnesstrainers en anderen die mindfulness-based werk doen de mogelijkheid kennis te maken met de opzet en de oefeningen van dit groepsgerichte trainingsprogramma en te leren werken met het curriculum en het zelf begeleiden van compassiegerichte oefeningen.

Locatie: Haarlem, Huis ter Kleef (NH)

Download: Info-MBCL-Teacher-Training-Haarlem-01-2024.pdf
Download: Aanmeldformulier-MBCL-Teacher-Training-01-2024.pdf

Compassietraining Teacher Training

MBCL   29 juni t/m 4 juli 2024 

VMBN GEACCREDITEERD - Mindfulness-Based Compassionate Living

De MBCL Teacher Training (module 1 en 2) als een intensive, in één week, onder begeleiding van Frits Koster en Maryvonne Verkerke

MBCL is sinds mei 2022 officieel erkend door de VMBN (NL) en BAMBA (UK) als een Mindfulness-Based vervolgprogramma na MBSR, MBCT of gelijkwaardig mindfulness-based programma. 

Dit scholingsprogramma biedt mindfulnesstrainers en anderen die mindfulness-based werk doen de mogelijkheid kennis te maken met de opzet en de oefeningen van dit groepsgerichte trainingsprogramma en te leren werken met het curriculum en het zelf begeleiden van compassiegerichte oefeningen.

Locatie: De Poort in Groesbeek (GE)

Download: Info-MBCL-Teacher-Training-Groesbeek-06-2024.pdf
Download: Aanmeldformulier-MBCL-Teacher-Training-06-2024.pdf
Contact opnemen

Neem contact met ons op via ons contactformulier.

Instituut voor Mindfulness
Vlietsorgstraat 15
2012 JB  Haarlem

T: 023-5834349

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van onze bij- en nascholingen.