Omgaan met jezelf en met anderen is een essentieel deel in het werken als MBSR/MBCT trainer. Wat je in deze workshop leert is toepasbaar voor jezelf en in je werk als trainer in MBSR/MBCT.
Is het u ook al opgevallen? Samenleven is wellicht het moeilijkste wat er is.
Hoe we in onze eenzaamheid ook naar een liefdevolle relatie kunnen verlangen, het lijkt soms alsof de moeilijkheden dan pas goed beginnen.
Goed omgaan met jezelf, met je lichaam, met je gedachten en gevoelens kun je nog leren. Als het over communicatie gaat zit je met een apart probleem. Je doet het met twee.
Uit de terugkombijeenkomsten komt communicatie telkens weer als belangrijk thema bovendrijven. In het stressreductie-programma zelf wordt het thema communicatie kort aangeraakt, maar niet voldoende uitgediept. Blijkbaar is een training rond mindfulness en communicatie een natuurlijk vervolg op het stressreductie-programma.
Als je aan iemand met relatieproblemen vraagt: 'Wat zou er moeten veranderen om de relatie terug te verbeteren?' is het antwoord meestal: 'De ander'.
Als de ander maar wat liever was, wat meer begrip had, wat beter kon luisteren, wat beter kon praten, wat meer aandacht had voor dit, wat meer zus en wat minder zo ...
Op zich is dat antwoord misschien niet eens verkeerd. Misschien zou het inderdaad beter gaan als de ander veranderde, misschien ook niet. Maar je komt er geen stap verder mee. Filosoferen over hoe de ander zou moeten veranderen is heilloos doordat je de ander nu eenmaal niet kan veranderen. Dat ligt niet in je macht.
Deze misschien ontnuchterende vaststelling kan je een hele hoop frustratie besparen. Communicatie is altijd met twee en van die twee heb je er maar één (en dan nog maar een beetje) in de hand. Deze training gaat over die ene. Het gaat over jou, niet over de ander. Het gaat niet over hoe mensen met elkaar zouden moeten omgaan. Het gaat zeker niet over hoe de ander met jou zou moeten omgaan. Het gaat over jou. Het is bedoeld om je te doen stilstaan bij jezelf, bij jouw rol, bij jouw aandeel, bij de bal die in jouw kamp ligt.
De centrale thema’s voor de workshop zijn: Hoe kan ik bij mezelf blijven in het contact met de ander? Hoe kan ik mij verplaatsen in het perspectief van de ander? Hoe kan ik mijn perspectief kenbaar maken aan de ander?
Docent: Edel Maex
Is psychiater in Antwerpen, zenbeoefenaar en trainer in Mindfulness Based Stress Reduction. Met zijn boek ‘Mindfulness’ maakte hij grote indruk. Van het boek zijn inmiddels vele tienduizenden exemplaren verkocht. Edel Maex begeleidt en superviseert Mindfulness-trainingen in het Ziekenhuis Netwerk Antwerpen.