Inquiry

Inquiry

Inquiry

Inquiry, ofwel de verdiepende dialoog in de mindfulnesstraining, kent een grote eenvoud. Toch kan het iets zijn waar we als trainer tegenop zien of tijdens het gesprek blokkeren. 

Inquiry, de verdiepende dialoog in de mindfulnesstraining gaat vooral over luisteren met het oor van het hart, zodanig luisteren en spreken dat onze gesprekspartners leren om diepgaand naar zichzelf te luisteren. 

Als mindfulnesstrainer vinden we onze basis in de beoefening van meditatie. Inquiry is eigenlijk een vorm van meditatie in actie, waarbij we samen met de deelnemers meer licht laten schijnen op onze menselijke ervaringen.

De kunst bij inquiry is om niet bezig te zijn met de juiste vragen stellen. De oefening is, vanuit een houding van geïnteresseerd zijn, niet-weten en verwondering, bij jezelf laten resoneren wat een deelnemer zegt. Vanuit dit laten resoneren en in contact zijn komen de vragen vanzelf op.

Dit is een praktische workshop waarin volop gelegenheid is om met inquiry te oefenen. 

Thema’s zijn ook: Wanneer start en beëindig je een inquiry? Het verschil tussen horizontale en verticale inquiry. Do’s en don’ts bij inquiry.

Tijdens de inquiry worden we steeds weer uitgedaagd om de mindfulness tot leven te brengen en levend te houden in de dialogen met de deelnemers. Zijn we open en nieuwsgierig naar ervaringen van deelnemers? Durven we luisterend in het contact te staan? Weten we werkelijk wat een deelnemer bij onrust of irritatie ervaart? Welke neigingen komen in ons op wanneer we als trainer gedurende een dialoog het even niet meer weten, wanneer we klem raken, in de war, of zoekende? 

Tijdens de workshop zullen we niet alleen als trainer in het gesprek aanwezig zijn, maar ook als deelnemer. Dit geeft ons de kans om vanuit beide perspectieven te onderzoeken wat er gebeurt als de ervaringsruimte zich opent of juist sluit. Deze perspectiefwisselingen en de feedback die daaruit voortkomt, helpen ons ons verder te ontwikkelen bij het begeleiden van de inquiry. 

Doel van de workshop

•Het verder ontwikkelen van meditatief gewaarzijn in gesprek en interactie. 

•Het verdiepen van vaardigheden in inquiry. 

•Leren vertrouwen op de kwaliteit van het niet-weten in het gesprek. 

•Leren ervaren waar en wanneer de open ruimte zich in jou als trainer opent en sluit. Wegen leren vinden om de ruimte in je weer te openen als je blokkeert.

•Als trainer leren vertrouwen op de wijsheid die al in de deelnemer aanwezig is, en die wij niet voor de deelnemer hoeven in te vullen. 

Werkwijze:

 Spreek en luisteroefeningen.

 Gespreksoefeningen worden afgewisseld met reflectie en met meditatieoefeningen en lichaamswerk.

 Afwisselend werken we in de hele groep en in kleine groepjes zodat ieder veelvuldig met inquiry kan oefenen en kan leren.

Contact opnemen

Neem contact met ons op via ons contactformulier.

Instituut voor Mindfulness
Vlietsorgstraat 15
2012 JB  Haarlem

T: 023-5834349

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van onze bij- en nascholingen.