Ons Team


Maryvonne Verkerke

Maryvonne (1970) is een van de pioniers van compassie in Nederland. Binnen haar instituut begeleidde ze vanaf 2021 het transitieproces waarin mindfulness in Nederland zich transformeerde in de richting van compassie. Maryvonne is Communicatiedeskundige, Compassietrainer en Mindfulnesstrainer voor volwassenen, jongeren en kinderen. Ze beoefent Vipassana Meditatie en Zhineng Qigong sinds 2014 en is ook opgeleid als Mindfulness Based Supervisor, Trainer Mindful Compassionate Parenting en ACT coach. Ze volgt nu de opleiding tot Zhineng Qigong Teacher, meditatie in beweging, een pijler van de Traditionele Chinese Geneeskunde om lichaam en geest in balans te houden. Maryvonne is als oprichter, eigenaar en hoofddocent verbonden aan Gentleminds en als supervisor en docent ook aan de Compassie MBCL Opleiding van Frits Koster en Erik van den Brink. In haar praktijk in Haarlem begeleidt ze al vijftien jaar meditatiegroepen, trainingen en workshops. Sinds 2010 schrijft ze blogs en artikelen op Compassiememo, Schrijven met Compassie. 


Johan Tinge

is een van de pioniers van de mindfulness (MBSR) in Nederland. Johan is andragoog en mindfulness (MBSR) trainer en opleider en supervisor en meditatieleraar in vipassana. Sinds 1981 beoefent hij vipassana meditatie. In 1996 kwam hij in aanraking met het werk van Jon Kabat-Zinn, de grondlegger van de MBSR. Inmiddels heeft Johan een jarenlange ervaring als mindfulnesstrainer en opleider. In de MBSR is hij opgeleid aan het CFM (Center for Mindfulness) aan de University of Massachusetts Medical Center, en was daar ook twee maanden intern en University of Bangor in Wales. Hij geeft vanaf 1998 MBSR trainingen en workshops MBSR aan organisaties in de gezondheidszorg en bedrijven. Sinds 2002 is hij als opleider verbonden aan het Duitse opleidingsinstituut ‘Institut für Achtsamkeit’ en werkt als opleider in meerdere Europese landen. Verder geeft Johan supervisie in MBSR en meditatiesupervisies. In 2005 heeft hij het Instituut voor Mindfulness (IvM) opgericht en is medeoprichter van de beroepsvereniging VMBN. In september 2020 heeft Johan het IvM overgedragen aan Maryvonne Verkerke.  

www.johantinge.nl 


Joke Hellemans

(1951) is verbonden aan het IvM sinds de oprichting in 2005. Zij is klinisch psycholoog/psychotherapeut en heeft 35 jaar gewerkt in de GGZ, waar zij MBCT en MBSR trainingen heeft gegeven. Sinds 2008 is zij werkzaam bij UvAminds, een academisch behandelcentrum voor ouder en kind. Hier geeft zij  MBCT- en Mindful Parenting trainingen. Haar opleiding tot mindfulnesstrainer deed ze in de VS, aan het Center for Mindfulness van 2003 tot 2005. Zij heeft een achtergrond in Advaita Vedanta, en sinds 2000 in de vipassanameditatie. Verder heeft Joke een opleiding gevolgd tot zelfcompassietrainer bij Chris Germer en Kristin Neff, en geeft hierin ook training. 

www.livingmindfulness.nl   Ingrid van den Hout

is bewegingswetenschapper en psychomotorisch therapeut. Nieuwsgierig naar de verbinding van lichaam en geest kwam zij in 1997 op het pad van mindfulnessbeoefening en Vipassana. Sinds 2003 volgt zij jaarlijks retraites binnen de Vipassana, Compassie-beoefening en Insight Dialogue. Zij heeft zich in MBSR en MBCT geschoold aan het Centre for Mindfulness (2001-2005) in de Verenigde Staten en aan de universiteit van Bangor (2008). Zij is sinds 2013 gecertificeerd Breathworks-mindfulnesstrainer (bij chronische pijn en ziekte). Aanvankelijk bij het AMC te Amsterdam en in haar eigen praktijk, en tegenwoordig bij GGZ-instelling Dokter Bosman, begeleidt zij groepen MBSR, MBCT en Breathworks. Zij is in Nederland opleider en supervisor in MBSR en MBCT en is de Nederlandse Associate van Breathworks-Mindfulness. In 2013 heeft zij haar opleiding tot supervisor in Engeland afgerond. Ingrid is in verschillende Europese landen actief als hoofdopleider en managing director voor het Institute for Mindfulness-Based Approaches.

www.ingridvandenhout.nl


Frits Koster

beoefent bijna 40 jaar vipassana-meditatie en leefde 6 jaar als monnik in kloosters in Z.O. Azië waar hij mediteerde en boeddhistische psychologie studeerde. Hij schreef diverse boeken (Asoka) en heeft jarenlange ervaring als retraitebegeleider. Hij voltooide de opleiding tot mindfulnesstrainer bij het Instituut voor Mindfulness in 2008 en heeft inmiddels meer dan 50 mindfulnesstrainingen gegeven, in het reguliere circuit en in de GGZ, voor cliënten en professionals. Hij is als docent verbonden aan diverse opleidingsinstituten tot mindfulnesstrainer in Nederland en andere Europese landen. Hij heeft samen met zijn vrouw een eigen praktijk onder de naam Trainingsbureau Mildheid & Mindfulness, van waaruit hij meditatieretraites begeleidt in binnen- en buitenland. 
Frits werkt als mindfulness- en compassietrainer bij het Centrum Integrale Psychiatrie (CIP), Lentis, Groningen. Met Erik van den Brink heeft Frits de (zelf)compassietraining Mindfulness-Based Compassionate Living (MBCL) ontwikkeld, als een vervolgtraining op de MBSR/MBCT. Samen hebben Erik en Frits ‘Compassievol leven’ en het zelfhulpboek ‘Compassie in je leven’ gepubliceerd.  

www.fritskoster.nl | www.compassietraining.nl 


Erik van den Brink

Erik was als psychiater-psychotherapeut onder meer betrokken bij het Centrum Integrale Psychiatrie (Lentis, Groningen) en Het Behouden Huys (psycho-oncologisch centrum, Haren). Hij ontwikkelde zich tot mindfulnesstrainer op basis van jarenlange meditatie-ervaring en scholing bij internationaal vooraanstaande docenten. Hij pionierde uitgebreid met mindfulness-based en compassiegericht werken in de ggz om ons zelfhelend vermogen aan te spreken. Samen met Frits Koster ontwikkelde hij de training Mindfulness-Based Compassionate Living (MBCL), een vervolgtraining op MBSR/MBCT. Bij Boom Uitgevers Amsterdam verschenen hun boeken Compassievol leven (voor professionals, 2016) en Compassie in je leven (voor breed publiek, 2019). Erik werkt zelfstandig vanuit MBCL Trainingen en is gastdocent en supervisor in binnen- en buitenland bij mindfulnessinstituten en gezondheidsorganisaties. 

www.mbcl.nl


René Slikker

René is zenleraar, mindfulnesstrainer, mindfulnessdocent, psycholoog en fysiotherapeut en heeft ruime ervaring in de begeleiding van mensen. In zijn werk worden deze achtergronden gecombineerd tot een benadering met aandacht voor lichaam, gevoel, verstand en spiritualiteit. Hij is in zijn werkwijze erg geïnspireerd door het (zen)boeddhisme en de positieve psychologie.
Voor zijn mindfulnessopleiding volgde hij een retraite opleiding mindfulness voor professionals bij Jon Kabat-Zinn (Hof Oberlethe, 2005) en voltooide de trainersopleiding in 2008 bij het Instituut voor Mindfulness. Hij gaf les aan de mindfulnesstrainersopleiding van de Hogeschool Utrecht. Op dit moment heeft hij samen met zijn vrouw een meditatiecentrum gecombineerd met een praktijk voor boeddhistische psychologie. Mindfulness is voor René nog steeds een prachtige en krachtige weg om je hart te openen.

www.dezamenhof.nl 


Marleen ter Avest

is compassie en mindfulness trainer en onderzoeker. Haar achtergrond in de geneeskunde en psychologie leidde tot een promotietraject aan het Radboudumc Centrum voor Mindfulness, waar zij de werkingsmechanismen van compassie (MBCL) en mindfulness (MBCT) bij mensen met terugkerende depressie onderzocht. Parallel aan het werk als onderzoeker, volgde zij de mindfulness trainersopleiding aan het Radboudumc Centrum voor Mindfulness (MBSR/MBCT, cat.1) en de compassie trainersopleiding bij Frits Koster en Annetje Brunner (MBCL, cat. A). Al gauw richtte zij Note to Mind op, van waaruit zij compassie en mindfulness trainingen en coaching verzorgt, zowel voor particulieren als binnen het onderwijs en onderzoek. Als supervisor en docent (i.o.) is Marleen ook verbonden aan de Compassie MBCL Trainersopleiding van Frits Koster en Erik van den Brink. Daarnaast zet zij zich als voorzitter van de wetenschapscommissie van de vereniging voor mindfulness-based trainers Nederland (VMBN) in om kennis over wetenschappelijke ontwikkelingen omtrent mindfulness en compassie te verspreiden.

www.notetomind.nl 


Rhoda Schuling

(1978) is compassie- en mindfulnesstrainer en onderzoeker. In 2020 promoveerde zij aan het Radboudumc op de effectiviteit van Mindfulness Based Compassievol Leven (MBCL) bij volwassenen met terugkerende depressie. Ze rondde de opleiding tot MBSR/MBCT trainer in 2013 bij hetzelfde instituut af (MBSR/MBCT, Cat.1), en geeft sindsdien trainingen, lezingen en workshops over mindfulness en compassie aan divers publiek in binnen- en buitenland. Sinds het afronden van de opleiding tot MBCL-trainer (Cat. A) geeft Rhoda samen met Frits Koster en Erik van den Brink workshops over MBCL, en is ze co-opleider van de opleiding tot MBCL-trainer. Hiernaast houdt ze zich als senior onderzoeker bij de Hanze University of Applied Sciences in Groningen bezig met leefstijl en vitaliteit binnen het Centre of Expertise Healthy Ageing. Rhoda is tevens gepassioneerd beoefenaar van diverse yogastijlen zoals Yin en Critical Alignment yoga. De rode draad is voor haar de invloed van compassie en bewust leven op vitaliteit, welzijn en wijsheid.


Joost van den Heuvel Rijnders

Sinds 1995 is Joost (1975) begonnen met het beoefenen van vipassana (inzicht) meditatie. Hij deed vele retraites in Nederland en na zijn studie verbleef hij meer dan drie jaar in meditatiekloosters in Birma en Nepal. Sinds 2005 begeleidt hij retraites en studiebijeenkomsten. Hij is auteur van twee boeken (Asoka) die gaan over het integreren van mind- en heartfulness in het dagelijks leven. Hij is mede-oprichter van het online meditatieplatform 30NOW en verbonden aan de Dhammaverdiepingscursus (boeddhistische psychologie), verschillende mindfulness opleidingsinstituten in Nederland en België en geeft trainingen aan de Universiteit Twente. Joost is docent geschiedenis in het voortgezet onderwijs en geeft ook daar mindfulness aan collega’s en het management.  


Annetje Brunner

Annetje Brunner (1961) is mindfulness- en compassietrainer, zenleraar, coach en extern vertrouwenspersoon. Ook is zij opleider en supervisor voor compassie trainers in het MBCL programma van Erik van den Brink en Frits Koster. Annetje is sinds 2001 de eigenaar van en drijvende kracht achter De Werkschuur, sociale onderneming voor mindfulness en compassie. Daar organiseert zij ook sinds 2012 het project “mindfulness voor mantelzorgers”. Ze studeerde sociale psychologie aan de UvA en is gecertificeerd Mindfulness en Compassie Trainer (MBSR/ MBCT- 2008/ MBCL-2013) bij het Instituut voor Mindfulness, o.l.v. Johan Tinge. Zij trainde daarnaast intensief bij Joan Halifax Roshi o.a. in de G.R.A.C.E-training, een programma voor compassie in interacties en in het ‘Being with Dying’-programma. Annetje heeft een ruime staat van dienst als communicatietrainer en coach. Ook werkte zij voor Humanitas als vrijwilligerscoördinator bij Hospice Gasthuis Groningen. Zij beoefent zenmeditatie sinds 1994. Zij is zenleraar (sensei) bij Zen Spirit Groningen en Dharma opvolger van Irène Kaigetsu Bakker Sensei.

Zohair Elbabd

(1980) is gecertificeerd mindfulness trainer (MBSR/MBCT) in Amsterdam en oprichter van ZoMindful. Na een carrière in het bedrijfsleven maakte Zohair een switch naar het onderwijs alwaar hij zich bekwaamde in de didactiek. Ook was Zohair een periode gemeenteraadslid in Amsterdam. De ervaringen die hij opdeed in de verschillende bedrijfstakken neemt hij mee in zijn mindfulness trainerschap. Naast Mindfulness Verdiepen & Mindful communiceren (MVMC) opleider, verzorgt Zohair de 8-weekse mindfulness training voor particulieren, in het onderwijs en bedrijfsleven. Daarnaast geeft hij vervolgtrainingen en retraites waarin de mindfulness vaardigheid verder verdiept en verbreed wordt, o.a. met mindful communiceren. Buiten zijn werk als mindfulness trainer is Zohair werkzaam als projectleider en docent op het MBO waar hij een project leidt dat sociaal en duurzaam ondernemerschap bij jongeren stimuleert. 

Contact opnemen

Neem contact met ons op via ons contactformulier.

Instituut voor Mindfulness
Vlietsorgstraat 15
2012 JB  Haarlem

T: 023-5834349

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van onze bij- en nascholingen.